Sådan stopper vi salget

Salget af Fjernvarme Fyn er en kæmpefejl. 65% af odenseanerne er imod salget, for de er ikke i tvivl om, at det kan føre til højere varmepriser. For man kan ikke købe noget for 900 mio. kroner, uden at der er en regning der skal betales - og den ender altid hos forbrugerne.

Der er i imidlertid et spinkelt politisk flertal, med Borgmesteren i spidsen, der vil presse salget igennem. 

 

Men fjernvarme er underlagt varmeforsyningsloven, og den siger at vi som forbrugere har forkøbsret til fremføringsanlægget hvis man vil sælge til andre, end en anden kommune. Med anlægget menes der de varmerør der er gravet ned, og som alle husstande har betalt for via deres tilslutningsafgift og løbende forbrugsafgifter. Varmerørene er betalt af forbrugerne, de ejer dem og de kan ikke sælges hen over hovedet på dem, uden de er blevet tilbudt dem først. Sælger man uden at give forkøbsret (værdien er kr. 0,- iflg. FS 21/8 2020), så er salget ulovligt i henhold til varmeforsyningsloven.

 

Kort sagt så er Odense Kommune ved at sælge noget der ikke er deres, og de bryder dermed varmeforsyningsloven §23f, og det gør så, at salget ugyldigt. 

 

Odense Kommune mener de er på sikker grund, da deres advokatfirma Horten har udarbejdet et notat, hvor de skriver at salget er lovligt fordi man sælger til et forbrugerejet selskab. Men forbrugerne er ikke de samme! Energi Fyn har dobbelt så mange kunder som Fjernvarme Fyn, og en elkunde i Assens, der køber sin varme hos Assens Fjernvarme, skal da ikke gratis blive medejer af en anden forbrugers varmerør, og tilmed have medindflydelse på selskabet på lige vilkår. Det er da helt urimeligt. Horten mener også at da varmerørene ligger i et datterselskab (Fjernvarme Fyn Distribution) og det er moderselskabet (Fjernvarme Fyn Holdning) man sælger, så er alt i den skønneste orden. Varmeforsyningslovens §23f er skrevet til for at beskytte forbrugerne. Meningen med den er klar og kan ikke omgås ved at lægge varmerørene i et datterselskab.

Vi har i foreningen en af landets bedste og mest erfarne advokater til at rådgive os. Pernille Aagaard Truelsen er advokat (H) og Ph.d. og vandt i 2015 og 2016 over Dong og Vattenfall, der handlede Hillerød Kraftvarmeværk og varmerørene der forsynede Farum Fjernvarme, uden at give forbrugerne forkøbsret. Den sag tabte de klart, i både byretten og landsretten.

 

Det vi i foreningen nu er i gang med, er at stævne Odense Kommune i et såkaldt "afklarende søgsmål", der skal afgøre om forbrugerne har forkøbsret eller ej. Vi er helt sikre på at den sag vinder vi, for man kan ikke sidestille et forbrugerejet selskab som Energi Fyn, med dobbelt så mange kunder, med de reelle forbrugere hos Fjernvarme Fyn.

 

Så vi er ikke i tvivl; salget er ulovligt og Odense Kommune skal beholde ejerskabet af Fjernvarme Fyn.

Fionia Fjernvarme